Artikelen

Unieke AVK-opleiding in Nederland

NIJMEGEN- De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN VDO) en het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de HAN hebben in samenwerking met V&VN Arboverpleegkundigen een geheel vernieuwde opleiding tot arboverpleegkundige ontwikkeld. De opleiding Arboverpleegkundige gaat in februari 2018 van start en is vooralsnog de enige opleiding in Nederland die voldoet aan de criteria vanuit het beroepsprofiel Arboverpleegkundigen.

Nieuwe aandacht voor de arboverpleegkundige

De arboverpleegkundige is lange tijd wegbezuinigd. Er is echter sprake van een kentering in de vraag naar arboverpleegkundigen, onder andere door verandering van de arbeidsmarkt, stijging van het aantal werknemers met chronische aandoeningen en verscherping van privacywetgeving. Daarnaast wordt de inzet van arboverpleegkundigen door de SER genoemd als oplossing voor het tekort aan bedrijfsartsen.

Vernieuwde opleiding

Samenwerking tussen HAN VDO, V&VN Arboverpleegkundigen en het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de HAN heeft geleid tot een gespecialiseerde opleiding die aansluit bij het expertisegebied Arboverpleegkundigen van V&VN. De opleiding is voorzien van de state-of-the-art aan kennis en ontwikkelingen op het gebied van arbeid en gezondheid. Bovendien is het de enige erkende opleiding tot Arboverpleegkundige. Na succesvolle afronding van de opleiding kunnen deelnemers zich dan ook inschrijven in het kwaliteitsregister V&VN Arboverpleegkundigen.

De opleiding Arboverpleegkundige leidt op tot gespecialiseerd verpleegkundige binnen de Arbodienstverlening. Enerzijds is de opleiding gericht op preventie, verzuimbegeleiding en reintegratie en anderzijds op onderzoek, advies en begeleiding. Binnen de opleiding is ook veel aandacht voor het bevorderen van professionele kwaliteiten. De leervraag en eigen regie van de student staan centraal. Tijdens de opleiding vinden er inspiratiedagen plaats waarbij er een bezoek wordt gebracht aan een bedrijf (Good Practice). Daarnaast is er een keuzedag die door studenten, in overleg met de opleiding, zelf ingevuld kan worden. Tenslotte gaan de studenten op werkbezoek bij een aan het vak grenzende discipline en werken zij samen met verschillende disciplines aan complexe praktijkvraagstukken.

Meer informatie over de opleiding Arboverpleegkundige is te vinden op de opleidingspagina van de HAN:

http://www.han.nl/werken-en-leren/studiekeuze/opleiding/arboverpleegkundige

 

Vind meer artikelen in vergelijkbare categorieen Ons nieuws

Gepubliceerd:26-10-2017
Aantal keer bekeken:229

Geef je reactie

Goed om te weten: er kijkt altijd nog iemand naar je reactie voor we deze plaatsen.
We plaatsen deze alleen als ze respectvol en gepast zijn.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: